Látászavarok

Extra látás.

Pilóták, rendőrök, olimpiai lövészsportolók, vadászok, stb. speciális szakmák elengedhetetlen kelléke a szuper-, vagy extra látás, amit csak látástréninggel lehet fejleszteni. A normál látás két-háromszorosa mindenki számára elérhető. Az eddig legjobb regisztrált magyar sasszem az egészséges látás 5-ét is elérte (Nagykőrös, II. Rákóczi F. Általános Iskola 1998 május 25).
Megelőzés
A szemüveg életünk végéig elkerülhető, az egészséges látás megtartható. Csak látástréninggel.

Olvasó-szemüvegesség.

Népbetegség. A szem elöregedésével magyarázzák, de tulajdonképpen arról van szó, hogy 40 éves kor elmúltával mindenki elszokik az egészséges nézési szokásoktól és egyre messzebbről látja az olvasnivalót, újságot. Nagyítós szemüveggel korrigálható a hiba, a gyógyítás csak látástréninggel. Kb. 15-20 év elteltével az olvasó-szemüvegesség szürke-hályoghoz vezethet, mert a 4-5 dioptriás szemüveg annyira lassítja látószervünk keringését, hogy a salakanyagok sokasága elszürkíti a szemlencsét.

Rövidlátás, vagy közellátás.

Népbetegség. A szem közelre, rövidre lát, messzire nem. Sajnos minden 4. gyereknél az általános iskolában kezdődik a probléma, mert a tanulás nem a természetes nézési szokásokat követeli a szemtől. Korrigálása kicsinyítős szemüveggel, k.lencsével történik, vagy a növekedés befejeztével, kb. 25 éves kortól mikrosebészeti úton. Gyógyítása csak szemtornával lehetséges, magas dioptriák esetén is.

látászavarok

Kancsalság, szemtengelyferdülés.

Kisgyerekkorban kialakuló látászavar, amit a rossz nézési szokások véletlenszerű kialakulása, vagy az iskolai tanulás „mellékhatása” okoz. Korrigálása szemüveggel, k.lencsével, v. operációval történik. Az operáció biztosítja a két szemes együttlátást, a szem párhuzamosságát és a térlátást. Látástréninggel szemüveg és operáció nélkül is teljes gyógyulás érhető el. Felnőtt és idős korban csak a szemtorna gyógyít!

Színtévesztés:

A színlátás – leginkább a zöld és piros – zavara általában férfiaknál. Kialakulásának oka ismeretlen, de Dr. Bates szerint itt is rossz nézési szokások beidegződéséről van szó. Javítása, teljes gyógyítása csak szemtornával lehetséges.

Szürke-, és zöld hályog.

Az idős kor problémája. Általában a magas dioptriás szemüveg okozta keringési zavar következménye, de a stressz, az öröklődés, stb. is közre játszhat, ami a szemnyomás megnövekedését (zöldh.), vagy a szem belső terének elszürkülését, homályosodását okozza (szürke h.). Korrigálása szemüveggel nem lehetséges. Gyógyítása: operáció, szemtréning.

Nagyon magas dioptriák, komoly retinaproblémák,

meszesedések, születési rendellenességek, maradék látás, s.i.t.
A látástréning itt, az orvosi tevékenység mellett, vagy annak befejeztével történik, jó eredménnyel. Más eljárás pillanatnyilag nem létezik. Ennél a kategóriánál teljes gyógyulásról nem beszélhetünk, de az élet minőségének javulását csak a látástréning hozhatja meg, kitartó, kemény munkával.

Írási, olvasási, számolási nehézségek (az ún. „diszes” problémák),

beszéd-, hallászavarok, beilleszkedési problémák
A kisiskolások egyre riasztóbb méreteket öltő rendellenessége. Mivel ezek a zavarok is feszültségtől keletkeznek és a látástréning nyugtató hatása minden területre kihat agyunkban, a látástréning igen hatékonyan hozzájárul a szaktanárok tevékenységéhez, a szülők otthoni fejlesztő munkájához